29. ročník Memoriálu Aleše Hřebeského v boxlakrosu na SPORTY TV

29. ročník Memoriálu Aleše Hřebeského v boxlakrosu na SPORTY TV

Boxlakros

Mezinárodní boxlakrosový turnaj v Radotíně začíná již dnes, vy se na něj můžete těšit na SPORTY TV už tento pátek od 15 hodin, na vybrané čtvrtfinále a semifinále. O den později i na finálové utkání. Za mikrofonem bude Jiří Kalemba, kterého doplní Adam Šerpán.

Na letošním turnaji se představí týmy z šestnácti zemí, mezi kterými budou například i zástupci z Lotyšska, Slovenska či Hong Kongu. Největší zastoupení mají Česká republika a Kanada. Obhájcem titulu z minulého roku je kanadský tým Nova Scotia Privateers. Favority jsou ale i loňští semifinalisté. Domácí LC Custodes Radotín, finští Turku Titans či Purple Reign, který je novou identitou Glasgow Clydesiders.

Do turnaje nastoupí dohromady čtyřiadvacet týmů, rozdělených po dvanácti do dvou kategorií: Gold a Silver. V každé kategorii jsou pak čtyři skupiny po třech týmech. Hraje se formátem ve skupině každý s každým. Jak už název napovídá, boxlakros je nejtvrdší variantou lakrosu. Jedná se o kanadskou variantu této kdysi indiánské hry. V poli je na každé straně pět hráčů a jeden brankář. Utkání se většinou hraje na 4x15 minut, na turnaji se však délka zápasu může měnit podle toho, jestli jde o skupinovou fázi či vyřazovací boje.

Minulý ročník ovládli již zmínění Nova Scotia Privateers, kteří si v napínavé bitvě poradili s LC Custodes Radotín 11:10 a poprvé turnaj vyhráli. Radotínští hráči ovládli tento Memoriál naposledy v roce 2022, když zvítězili nad tehdejšími obhájci titulu Glasgow Clydesiders 7:3.

Šéfredaktor SPORTY TV Jiří Kalemba je s právy na vysílání Memoriálu Aleše Hřebeského spokojen. „Je to poprvé, co se bude živě vysílat Memoriál už od čtvrtfinále. Jsem rád, jak jsme se s pořadateli domluvili, protože SPORTY TV teď s boxlakrosem navazuje hlubší spolupráci,“ odhaluje. A zdůrazňuje, že díky tomu, jak na turnaji budou i zahraniční týmy, tak to má šťávu a herní kvalitu. „Doufám, že to bude další důkaz toho, jak je tento sport atraktivní. Věřím, že se našim divákům bude líbit,“ uzavírá.

Pro SPORTY TV se vyjádřil i Jan Barák, trenér LC Custodes Radotín. „Turnaj bude určitě kvalitnější než loni po covidové přestávce, už první zápasy, které se dnes odehrály, to ukázaly." Přiznal, že mezi největší favority a zároveň největší soupeře počítá kanadské týmy, takže Albertu a Nova Scotia, ale zároveň i finské Turku či Megamen z USA. „Samozřejmě míříme na vítězství, už v základní skupině ale budou zápasy těžké.“